Oldal kiválasztása
lumbágó kezelése

A lumbágó kezelése – mi is az a lumbágó?

A lumbágó derékfájást jelent, amely a lumbo-sacralis (ágyéki-keresztcsonti) gerincszakaszt érinti és izomspazmussal, mozgáskorlátozottsággal, antalgiás testtartással jár. A fájdalom rendszerint az alsó bordaív és a farredő közti részen jelentkezik, amihez társulhat az alsó végtagokba kisugárzó fájdalom is. A lumbágó nem konkrét betegség. Számos gerincprobléma tünete lehet. De hogyan lehet kezelni és ami a legfontosabb megelőzni?

A lumbágó kezelése – Manuális mobilizáció

Akkor javasolt ez a kezelés, ha a csigolyák vagy az ízületek blokkolva vannak. A manuális mobilizáció során a csigolyák és az ízületek mobilitását úgy hozzák vissza, hogy azokat ismét helyrerakják. Ezt csak szakképzett személy végezheti el, ellenkező esetben akár komoly károk is okozhatók ezzel a módszerrel. Ezek miatt is először érdemes felkeresned egy ortopéd orvost, vagy reumatológust, aki felderítheti az erős fájdalmak okát.

A lumbágó kezelése – Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres készítmények gyorsan enyhítik a fájdalmat, így  könnyebben tudsz mozogni, ami segíti a gyógyulást. Ennek a kezelési formának azonban csak akkor van hosszú távú hatása, ha a lumbágó kialakulásának középpontjában az izomgörcs áll. A gyógyszerek enyhítik a tüneteket, oldják a blokkokat, de önmagában nem elég a gyógyuláshoz, ha a kiváltó ok nem szűnik meg!

Ha nagyon intenzív, nem múló fájdalom lép fel, ami miatt nem tudsz kiegyenesedni, az orvos szteroid injekciót is adhat, de itt is lényeges, hogy ez csak a tüneteket enyhíti.

lumbágó kezelése

lumbágó kezelése

A lumbágó kezelése – Mozgásterápia

Lumbágó esetén eleinte a pihenést szokták javasolni, azonban itt is azt mondom elsősorban a mozgás fog segíteni,  speciális gyógytorna, fizikoterápia. 

A lumbágó kezelése – Melegítés

Az érintett terület melegítésével ellazulnak az ott található izmok. Ehhez használhatsz melegítő párnát vagy tapaszt. Viszont a túlzottan forró vagy hosszan tartó melegítés veszélyessé is válhat, mert növeli az ideggyulladás kialakulásának kockázatát.

A lumbágó kezelése – Relaxációs terápia

Az olyan relaxációs eljárások, mint a masszázs, az akupunktúra és a kiropraktika szintén képesek enyhíteni a tüneteken, illetve a fájdalmon, így nagymértékben képesek támogatni a konzervatív kezelési módszereket. Egy jól megválasztott alternatív gyógymód, egy szakképzett mozgásterapeuta vagy keleti gyógyászatban jártas masszőr nagy segítségedre lehet. Ezeket a fajta lazulási technikákat érdemes havi rendszerességel beilleszteni az életedbe.

Az izomfájdalmak enyhítésére otthon is van lehetőség a már említett tornákkal, SMR hengerrel, vagy TENS orvostechnikai berendezésekkel, melyek enyhe elektromos ingerrel stimulálják a problémás részeket.

A lumbágó megelőzése

Rendszeres testmozgásra van szükséged, változatosra, amiben lehet erősítés és állóképességi edzés is, azonban mellette fontos a lazítás, nyújtás ami lehet egy gerinctorna.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com