Oldal kiválasztása

Derékfájdalom kezelése otthon

Az egyszerűbb kezelési módok az enyhe vagy akut derékfájásra adhatnak megoldást, ha például a derékfájdalom oka izomhúzódás, bizonyos esetekben pedig a krónikus fájdalmakra is alkalmazhatóak. 

Az otthoni kezelést saját magadnak végzed. Ezek a módszerek:

  • Rövid pihenés. A derékfájdalmat sok esetben el lehet kerülni azzal, hogy rövid ideig elkerülöd a fizikai aktivitást. Nem ajánlom azonban a több, mint néhány napon keresztül csak pihenj, mert a túl sok pihenés lassíthatja a gyógyulási folyamatot és egyéb mozgásszervi problémákat okozhat. Tehát mozogni kötelező!!!
  • Aktivitás megváltoztatásaA pihenés egy fajtája az, amikor úgy mozogsz, hogy „elkerülöd” a fájdalmat okozó tevékenységeket. Például, ha hosszú ideig az autóban vagy asztalnál ülsz és ez fájdalmat okoz, állíts be egy időzítőt mondjuk 20 percre és a jelzéskor járkálj egy keveset. Ha az állás okoz fájdalmat, ülj többet. Figyelem!!! Ez nem azt jelenti, hogy kíméled és nem végzel olyan tevékenységet, ami kicsit is fájna.
  • Hideg/meleg terápia. A melegvizes fürdő vagy melegítés segít az izmok ellazításában és a vérkeringés javításában. Az élénkebb vérkeringés több oxigént és tápanyagokat juttat el az izmokba, amelyek így gyorsabban gyógyulnak és egészségesek maradnak. Ha a derékfájás oka gyulladás, alkalmazzunk hideg, jeges borogatást. Jegelést viszont csak az első 48 órában és azt is úgy, hogy 10 perc jegelés után 20 perc szünet, és maximum kétszer ismételd. Hideg és meleg kezelés esetén is figyeljünk, hogy bőrünket óvjuk a forrázástól és fagyástól! Közvetlenül soha ne tedd rá.
    Az aktivitásba való visszatéréshez sokat segíthet a hideg-meleg terápia együttes alkalmazása: a tevékenység előtt melegítsük fel izmainkat, ezzel rugalmasabbak és mozgékonyabbak lesznek, majd mozgás után hűtsük izmainkat, amely csökkenti az irritációt és a gyulladást.
  • Fájdalomcsillapítók. Derékfájdalom esetén alkalmazhatsz vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szereket, amelyek aszpirint, ibuprofént, naproxént vagy acetaminofent tartalmaznak. Ezek – az acetaminofen kivételével – gyulladáscsökkentő szerek, amelyek segítenek csökkenteni az idegek és izmok gyulladását. Az acetaminofen az agy fájdalomérzését blokkolja. De ne feledd ez csak egy tüneti kezelés, ami természetesen nagyon durva fájdalomnál még elfogadható, viszont a fájdalom csökkenését követően azonnal el kell kezdeni a mozgásterápiát!

Derékfájdalom ellen gerinctorna, rehabilitációs mozgásprogram – ez az amit szinte minden esetben csak javasolni tudok

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com