A derékfájás okai: Mik a derékfájás általános tünetei?

A derékfájás valamint az alsó háti fájdalom a tünetek széles palettáját magában foglalhatja.

A derékfájás oka maga lehet enyhe, alig zavaró vagy komoly és bénító. A fájdalom kezdődhet hirtelen vagy lassan és idővel rosszabbá válhat.

A fájdalom hátterében meghúzódó ok függvényében a tünetek sokféle módon tapasztalhatóak.

A derékfájás  általános tünetei az alábbiak lehetnek:

 • Tompa vagy sajgó fájdalom, ami a derékhoz köthető
 • Éles, égető fájdalom, amely a derék alsó részéből, a combokon át, akár a lábfejig sugározhat, amely érzéketlenséget és zsibbadást is okozhat. (isiász is lehet!)
 • Izomgörcsök és merevség a derékban, csípőben és az alsó háton.
 • A fájdalom rosszabb lesz hosszabb ideig történő üléstől vagy állástól.
 • Nehéz egyenesen állásjárás vagy nehéz leülés.

Ezeken felül jó ha tudod, hogy a derékfájás a kialakulásától és lefolyásától függően, más-más a megjelenésük és időtartamuk:

 • Akut fájdalom. Ez a fájdalomtípus általában hirtelen jelentkezik és több napig vagy hétig tart. Ezt a legtöbben természetes reakcióként kezelik a test sérülésére vagy szöveti elváltozásaira. A fájdalom fokozatosan elmúlik, ahogy a test gyógyul.
 • Félhevenyderékfájás. Ez a fajta fájdalom általában mechanikai jellegű (úgy, mint egy izomhúzódás vagy ízületi gyulladás), csak hosszabb ideig tart, 6 hét és 3 hónap között.
 • Krónikus fájdalom. Általában krónikusnak nevezzük azokat a derékfájásokat, amelyek 6 hónapnál tovább tartanak. Ez a fájdalom komoly és nem használnak rá a kezdeti kezelési módszerek. A krónikus fájdalom komplex állapotfelmérést igényel, annak érdekében, hogy megállapítsa a fájdalom pontos okát és meghatározza a megfelelő kezelési módot.

A derékfájás okai: Mik a derékfájás komoly tünetei?

Bizonyos esetekben a derékfájás oka egy komoly, azonnali segítséget igénylő betegség jele lehet.

Ha az alábbi tüneteket érzékeled magadon, azonnal fordulj egy sürgősségi kórházi osztályhoz:

 • hirtelen vizelet- vagy széklettartási probléma
 • hirtelen fogyás életstílusváltás, diéta vagy edzés nélkül
 • láz és hidegrázás
 • komoly, nem enyhülő fájdalom a hasfalban

Emellett ha fájdalmat érzel egy komoly trauma (pl. autóbaleset) után szintén fordulj orvoshoz.

Ha a derékfájás megakadályozza a mindennapi életed, a mozgékonyságot, az alvást vagy egyéb zavaró tünetek jelentkeznek, gyorsan orvosi segítséget kell keresned!

A krónikus derékfájás legtöbbször más tünetekkel is együtt jár. A legtöbb ember, akinek komoly derékfájdalma és/vagy lábfájdalma van, nehezen alszik, esetleg depressziós vagy szorong.

derékfájás okai

A derékfájás okai: Mik a derékfájás járulékos tünetei?

A derékfájás kezdődhet akut vagy krónikus módon is.

Tompa fájdalom derékfájással

A fájdalom ilyenkor a derékban marad és általában tompa, semmint égő, szúró vagy éles. Ez a fajta fájdalom társulhat enyhe vagy komoly izomgörcsökkel, csökkent mozgékonysággal és csípőfájdalommal is. Ilyenkor érdemes egy olyan edzőhöz, gerinctrénerhez fordulni, aki ismer olyan gyakorlatokat, amivel ez a tompa derékfájás csökkenthető, elmulasztható.

Lesugárzó fájdalom derékfájással

Néha a derékfájás éles, sajgó, zsibbasztó érzéssel társul, amely nem csak a derékban, hanem a combokban, a lábszáron vagy a lábfejen, sőt sarokfájás formájában is jelentkezhet.Ezt az ülőideg irritációja is okozhatja, amelyet isiásznak nevezünk. Különlegessége, hogy általában csak a test egyik oldalán jelenik meg.

Itt már gyógytornászhoz, illetve előtte orvoshoz érdemes fordulni.

Hosszas ülés miatti derékfájás

Az ülés más terhelést ró a csigolyákra és a porckorongokra, mint az állás, ezért bizonyos esetekben csak üléskor jelentkezik a derékfájás.

Van amikor a fájdalom ülés közben erősödik. A járás és a nyújtás gyorsan csökkentheti a fájdalmakat, de az ülés folytatása újra előhozhatja a tüneteket.

Ennek elkerülésére keress fel egy megfelelő edzőt, gerinctrénert, aki segít a helyes ülés megtanulásában.

Adott esetben az ilyen jellegű fájdalom oka lehet gerincsérv is, amelyet kezdetben gyógytornász kezel, végső esetben azonban műtéti kezelésre is lehet szükség.

Mozgástól növekvő fájdalom derékfájással

A derékfájás mögött megbújó ok függvényében, néhány pozíció kényelmesebb lehet a másiknál.

Például, gerinccsatorna-szűkület esetén a normális járás nehéz lehet és az előredőlt helyzetben történő mozgás csökkentheti a fájdalmat.

Annak a megfigyelése, hogy milyen pozícióban enyhül a fájdalom, rendkívül fontos információ a fájdalom mögött meghúzódó betegség kiderítésére.

Ébredéskor erősebb derékfájás

Sokan, akik derékfájást tapasztalnak azt panaszolják, hogy fájdalmaik reggel rosszabbak.

Felkelés és kevés mozgás után a tünetek akár teljesen el is múlnak. Ez a reggeli fájdalom a hosszú ideig tartó mozdulatlanság (alvás) következménye.

A fájdalom oka lehet a vérkeringés csökkenése, a rossz minőségű matrac vagy párna is. ​Érdemes ezeket is ellenőrizni.

Természetesen más módja is van, hogy derékfájásunk megjelenjen. A fájdalom egyénileg változik és sok faktor befolyásolja, mint a lelki és érzelmi egészség, pénzügyi stressz és fizikai aktivitási szint.

A derékfájás okai: Mik a derékfájás típusai?

A derékfájást sokféleképpen lehet kategóriákba sorolni.

A két leggyakoribb típus:

 • Mechanikai fájdalom.Messze a leggyakoribb oka az alsó háti fájdalomnak a mechanikai fájdalom (axiális fájdalom).
  Ez azt jelenti, hogy a panaszok elsősorban izmokhoz, szalagokhoz, ízületekhez vagy csontokhoz (a gerincben vagy akörül) kapcsolódnak. Ez a fajta fájdalom gyakran éppen derékfájásként jelentkezik, máskor a fenék vagy a láb is fájhat.
  A mechanikai fájdalom általában a gerinc megterhelése (előre, hátra, fordítás, dőlés) miatt jelentkezik mozgás, állás, ülés vagy pihenés következtében.
 • Radikuláris fájdalom. Ez a fajta fájdalom a gerincvelői ideg becsípődésekor jelentkezik úgy, hogy azideg becsípődik és begyullad. Ez a fajta fájdalom követheti az ideg lefutását vagy lesugározhat a fenékbe és/vagy a lábakba is.
  Ennek a fájdalomnak különleges érzete az éles, elektromos, égető típusú fájdalom, amely érzéketlenséggel és gyengeséggel párosul (isiász). Általában radikuláris fájdalmat csak testünk egyik oldalán érzünk.

Ezeken a forrásokon kívül sokféle forrása van a derékfájásnak, mint:

 • sántítás
 • myeilopátiás (gerincvelői) fájdalom
 • neuropáthiás (idegi) fájdalom
 • deformitás
 • tumor
 • fertőzés
 • gerincsérv
 • gyulladás miatti fájdalom (pl: reumatoid artritisz)
 • olyan fájdalom, amely a test másik részéből származik, de derékfájásként jelentkezik (pl: vesekő, fekélyes vastagbélgyulladás)

Az is előfordulhat, hogy a derékfájásnak semmi látható oka nincsen.

Amikor ez történik, akkor a kezelés elsődleges célja a tünetek megszüntetése (míg máskor az okok megszüntetése) és a páciens általános egészsége.

Félheveny és krónikus derékfájás esetén minden esetben fontos egy alapos diagnózis, amellyel megalapozható a megfelelő kezelés és rehabilitáció.

Az alsó háti fájdalom kezelése csökkenti a visszatérő fájdalom fellobbanását és segít megelőzni a krónikus fájdalom kialakulását.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com