Oldal kiválasztása
derékfájás lábba sugárzó fájdalom

Derékfájás lábba sugárzó fájdalom okai

A derékból a lábba sugárzó fájdalom esetén a láb zsibbadó fájdalmát leggyakrabban a gerincvelőből kilépő ideg lefutása mentén valahol kialakuló nyomódása okozza. Az ideg nyomódása után az idegben az ingerülettovábbítás  átmenetileg zavart szenved. Nézzük meg, hogy mi miatt lehet ez.

Derékfájás lábba sugárzó fájdalom az ülőideg becsípődése miatt

Tested leghosszabb és legvastagabb idege a gerincvelőből kilépő ülőideg. Ez a hosszú ideg a medencén át, a csípő-fartájon kilépve fut le a combon, lábszáron át egészen a lábujjakig. Az alsó végtagon végighaladva sok izom mozgását irányítja, és a láb érző beidegzéséért is felel.

Ha  az ágyéki gerinc szakaszon a négyes vagy az ötös gerinccsigolya kimozdul, akkor a közöttük a gerincvelőből kilépő ideggyököt a kimozdult csigolya nyomhatja. Márpedig a puha ideg nyomódása miatt az ingerület továbbítása romlik.

A gerincvelőből kilépő ideggyök nyomódása miatt az ülőideg által beidegzett területen bárhol kialakulhat a zsibbadás és az érzéskiesés. A fájdalom már a derekadban is megjelenhet. A derékfájás jellegzetessége, hogy általában egyoldali, a nyomódó ülőideg oldalán tapasztalható. Ez a fájdalom aztán sugárzik lefelé a láb irányába. A derék után az adott oldali farpofa zsibbad, majd a comb hátsó-külső része. Ez a külső combba sugárzó fájdalom halad tovább a térd külső oldalán. A zsibbadás haladhat tovább is, mégpedig a lábszár külső részén és a külső bokán át akár a lábujjakig is.

Lehetséges azonban, hogy nem fut le a zsibbadás a láb teljes hosszában, hanem megáll valahol fentebb.

Az érzéskiesés által okozott zsibbadás is többféle lehet. Az enyhe zsiborgástól kezdve a szinte elviselhetetlen fájdalomig bármelyik előfordulhat. Természetesen az egyéni fájdalomtűrő képesség is jelentősen befolyásolja az ideg nyomódása miatt érzett fájdalmat.

A csípőből a lábba kisugárzó fájdalom lassan, fokozatosan is kialakulhat, és erősödhet meg. Azonban akár hirtelen is jelentkezhet az erős fájdalom az ülőideg nyomódására.

Sőt az érzett fájdalom erősödhet mozgásra, köhögésre vagy akár tüsszentésre is.

Ha hetekig nem szűnik meg az ideg nyomódása, akkor a zsibbadás és fájdalom az izmok gyengeségét is okozhatja. Ez természetesen még nem az izom sorvadása, de határozottan gyengébbnek érzi az ülőideg által irányított izmok erejét a zsibbadás területén.

A lábadba sugárzó fájdalom miatt a mozgással is nehézségeid lehetnek. Sutábbá, esetlenebbé válhat zsibbadó lábad. Nem tudsz olyan finom mozgásokat elvégezni, vagy legalábbis nem olyan könnyen, mint korábban.

A nyomódó ülőideg kezelése során az ideget fel kell szabadítani a nyomás alól. Ezt pedig a kimozdult csigolya eredeti helyére való visszarakásával lehetséges.

A gerinccsigolyák elmozdulása miatti nyomódást a gerinc ellazítása után a csigolyák eredeti helyre való visszarakása szünteti meg. Az elmozdult csigolya és a kimozdult ízületek a gerinc kilazítása után erőteljes masszírozó mozdulatokkal kerülnek vissza eredeti helyzetükbe. Ez pedig azzal az eredménnyel jár, hogy az ülőideg nyomódása megszűnik. 

Az ülőideg nyomódásának megszüntetéséhez, a kimozdult csigolya eredeti helyére való visszarakásához akár egy masszázs is elég lehet. Az is lehet azonban, hogy több kezelésre is szükség van a csípőbe és lábba kisugárzó panaszok megszüntetéséhez.

A gerincmasszázs mellett a csontkovácsolás is képes a kimozdult csigolyát az eredeti helyére visszaterelni. A csontkovács módszeresen kilazítja a kimozdult csigolya körüli izmokat, szalagokat a gerinc vonalában, és egyetlen hozzáértő mozdulattal visszarakja a helyére a kimozdult csigolyát.

derékfájás lábba sugárzó fájdalom

derékfájás lábba sugárzó fájdalom

Derékfájás lábba sugárzó fájdalom – Gerincsérv kisugárzás

A kisugárzó panaszt, az ülőideg nyomódását nem csak a csigolyák kimozdulása okozhatja. A gerincvelőből kilépő ideggyököt a gerinc egyoldalú terhelése, rossz tartása vagy pedig az ülőmunka miatt idővel kitüremkedő porckorongok belső kocsonyás magja is nyomhatja.

A csigolyák közötti rugalmas összeköttetést a rostos gyűrűből és belső kocsonyás magból álló porckorongok biztosítják. Ezek egyfajta lengéscsillapítóként működnek a csigolyák között. 

Évtizedek alatt azonban a rugalmas porckorongok folyadéktartalma lassan, fokozatosan csökken. Emiatt pedig a csigolyák közötti rés, a mozgás közbeni lengés csillapítás egyre kisebb lesz, és a csigolyák egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Emellett pedig az ülő életmód miatt egyoldalúan terheljük a gerincünket. Az ülés is egy terhelés. Lehet Te is az íróasztal előtt ülve, számítógépen dolgozol. Nem állsz fel eleget, és nem mozgatod meg a gerinced, az ízületeid.

 A sok ülés miatt a gerinc egyoldalú, általában előregörnyedő vállú, előredőlő fejünk húzta terhelése miatt a csigolyák közötti porckorongokra túlságosan nagy terhelés esik. Ráadásul még a porckorongok folyadéktartalma is lassan, de biztosan csökken az évek múlásával. Az egyre rugalmatlanabbul működő porckorongok pedig az egymáshoz egyre közelebb kerülő gerinccsigolyák között az állandó egy irányba ható terheléstől pedig könnyen becsípődhetnek. Ez a becsípődés pedig könnyen megsértheti a porckorongok gyengülő rostos burkát.

Ha pedig a porckorong rostos burka kiszakad, megsérül a becsípődéstől, akkor a belső kocsonyás mag kitüremkedik a csigolyák közül. Márpedig ez a kitüremkedő kocsonyás anyag könnyen nyomás alá helyezheti a gerincvelőből kilépő ideggyököket az ágyéki gerinc szakaszán. Az idegeknek a nyomódása pedig zsibbadást, érzéskiesést és az ezzel együtt járó fájdalmat okozhat nemcsak a gerinc szakaszán, hanem a csípőben és a láb bármelyik részén az ülőideg által beidegzett területen.

Szerencsére a kitüremkedő porckorongok a legtöbb esetben nem jelentenek nehezen megszüntethető problémát az ágyéki gerinc szakaszán. A csigolyákat összekötő kisízületek, izmok és szalagok rendszeres tornával panaszmentessé tehető. Vagyis a csigolyákat összekötő izmok megerősítésével és lazításával a kitüremkedő kocsonyás magot a rostos burok kiszakadása után a kisízületek tartó erejének felhasználásával vissza tudja terelni az eredeti helyükre. Ennek csak annyi feltétele van, hogy a számodra összeállított gerinctorna gyakorlatokat rendszeresen végezd . Ez azért fontos, mert rendszeresen meg kell tornáztatni, és karban kell tartani a gerinced. Ezáltal megszűnik a kitüremkedés, megszűnik az idegek kisugárzó fájdalmat okozó nyomódása.

derékfájás lábba sugárzó fájdalom

derékfájás lábba sugárzó fájdalom

Derékfájás lábba sugárzó fájdalom a piriformis izom gyulladása miatt

Fenekedben, a farizmok alatt kétoldalt elhelyezkedő piriformis izmok is begyulladhatnak a túlzott terheléstől, megerőltetéstől. Ezek a körteképű izmok a csípő forgatásában és a láb mozgatásában töltenek be fontos szerepet. Ha túlterheled a két izmot, akkor a terheléstől begyulladnak, megfeszülnek. Emiatt pedig nyomhatják az alattuk a medencéből a lábba kilépő ülőideget.

A nyomódás miatt pedig az ülőideg ingerülettovábbítása innentől kezdve sérülhet az általa beidegzett teljes alsó végtagon. Ez pedig azzal jár, hogy bárhol okozhat kisugárzó fájdalmat a lábban.

A combban az ülőideg fut le. A térdnél a térdhajlatban az ülőideg kétfelé ágazik. A lábszár külső részét a peroneus ideg idegzi be. A sípcsont ideg pedig a sípcsont mentén haladva az alsó lábszár és a talp izmait vezérli.

A túlterheléstől begyulladt piriformis izom miatt nyomódó ülőideg nyomódását a túlzott terhelés okának kiderítésével lehet megszüntetni. Ha csökkenti a piriformis izom feszülését, akkor megszűnik a fájdalom.

Ehhez pedig a fájdalom és a gyulladás megszüntetése után rendszeresen nyújtani kell a piriformis izmot. Azért fontos ez, mert a hosszabb, rugalmasabb izom nem feszül, és nem fogja már nyomni az alatta futó ülőideget.

Ha pedig hosszabb, rugalmasabb lesz ez a körteképű izom, akkor nem fog olyan könnyen a későbbiekben elfáradni, és nem fog olyan hamar feszülni. Ehhez persze az izom nyújtása mellett érdemes erősíteni is a piriformis izmot. Természetesen csak alapos bemelegítés után. Azért, hogy nehogy valamilyen húzódás, sérülés érje amiatt, hogy a nem kellően bemelegített izmot terheli, erősíti.

Nézz meg egy videót a piriformis szindróma kezeléséről is!

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com