Oldal kiválasztása
derékfájás kisugárzása hasba

Derékfájás kisugárzása hasba

A derékfájás kisugárzása a hasba általában az ágyéki gerinc problémáival kapcsolatos lehet, például a gerinc degeneratív betegségeivel vagy a sérvvel. A gerincvelőben futó idegek az ágyéki gerinc alsó részén hagyják el a gerincoszlopot, majd az alsó has és az alsó végtagok irányába haladnak.

Ha ezek az idegek valamilyen okból irritálódnak vagy szorulnak, akkor az idegrendszer hibás jeleket küldhet a gerincvelőbe és az agyba. Ezek a hibás jelek érzékelhető fájdalomként jelennek meg a derékban, és a fájdalom átterjedhet az ideg által ellátott területekre is, mint például az alsó hasra és az alsó végtagokra.

Fontos megjegyezni, hogy más betegségek is okozhatnak hasi fájdalmat, mint például a gasztrointesztinális rendszer, a húgyúti rendszer vagy a reproduktív rendszer problémái. Ha a fájdalom és kisugárzása tartós vagy súlyos, fontos, hogy orvoshoz forduljunk a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A derékfájás kisugárzása hasba  általában olyan jel, ami valamilyen kellemetlen okra enged következtetni.  A „sugárzás” fordítva is igaz: a hasi panaszok is okozhatnak derékpanaszokat. Vagyis ez egy oda-vissza kapcsolat a derék- és a hasfájás között.

Ha egyszerre jelentkezik a derék- és a hasfájás, annak általában a következő okai lehetnek:

  • Menstruációs panaszok. Ez az egyik leggyakoribb ok, ami persze csak nőknél jelentkezik. Oka az izomgörcsök, amelyek mind a hasban, mint a derékban fájdalmat okoznak. Kezelésére görcsöldót javasolt szedni, a derék külön kezelésére ez esetben nincs szükség.
  • Epekő. A belső szervi betegségek szinte minden esetben okoznak hasfájást. Néhányuk esetében pedig a hasi fájdalom egyszerre derékfájást is okoz. Ilyen például az epekő. 
  • Vesekő. Az epekövességhez hasonlóan a vesekő is hasonló tünetek okozhat a hasban és a derékban. 
  • Hasnyálmirigy-gyulladás. A belső szervek kellemetlen gyulladásai közül valószínűleg a hasnyálmirigy-gyulladás a legrosszabb. Ez a betegség is erős derék- és hasfájást okozhat. 
  • Vakbélgyulladás. Ez szintén egy ismert és rendkívül fájdalmas betegség. Ez is okozhat derékfájást.
  • Gyomorfekély. A gyomor betegségei is gyakran has- és derékpanaszokkal járnak együtt. 

Ezek alapján már látható, hogy a derék- és hasfájás kapcsolata a legtöbb esetben fordított: azaz nem a derékpanasz okozza a hasfájást, hanem a hasfájás okozza a derékpanaszt.

derékfájás kisugárzása hasba

Derékfájás kisugárzása hasba

 
 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com