Hogyan tudok megszabadulni a derékfájástól? Milyen módszerek léteznek a derékfájás ellen?

Bármilyen kezelést mindig megelőz egy komplex mozgásszervi állapotfelmérés, akár szakorvos, akár gyógytornász, rehabilitációs tréner végzi. Fizikai vizsgálat illetve kikérdezés, különböző funkcionális és mozgásminta tesztek, hogy a fájdalom pontos oka meghatározható legyen.

A szakorvos alkalmazhat azonnali fájdalomcsillapítást a derékfájás ellen fájdalomcsillapító injekcióval illetve mellette felírhat fájdalomcsillapító szereket is. Azonban a gyors fájdalomcsökkentés sokszor nem lesz elegendő. A fájdalom tartós enyhítéséhez legtöbbször gyógytorna kezelésre van szükség. Az okot amúgy az sem fogja megszüntetni, csak a fájdalmat, ami természetesen jó. Viszont nem feltétlenül jó nem szteroidos vagy szteroidos gyulladáscsökkentő szerekkel elnyomni a fájdalmat, mert ezzel megnehezítjük például a modern kezelési technikák alkalmazását, amiket a későbbiekben ismertetek.

Nézzük meg akkor milyen módszerek vannak derékfájás ellen, és hogy én milyen megoldást ajánlok Neked!

Módszerek a derékfájás ellen

Derékfájás gyógyszeres kezelése – amit a legkevésbé ajánlok a derékfájás ellen

  • Izomlazítók. Ezek a gyógyszerek csökkentik a központi idegrendszer aktivitását és javítják a befeszült izmok mozgékonyságát, az izomgörcsök súlyosságát. Az izomlazítóknak nincs szerepe krónikus fájdalmak kezelésekor.
  • Epidurális szteroid injekció. Ezt az injekciót a gerincvelőt körülvevő úgynevezett durazsákba kell beadni. Élő ultrahangfelvétel segít abban, hogy sikeres legyen a beavatkozás. Az injekció célja, hogy időszakosan csökkentse a fájdalmat a gyulladás csökkentésével a gyulladt ideg körül.

A gyógyszeres kezeléseket gyakran más módszerekkel együtt alkalmazzák.

Például epidurális injekciót azért alkalmazhatnak, hogy eléggé csökkenjen a fájdalom ahhoz, hogy megkezdhető legyen a fizikoterápia.

Derékfájás kezelése manuálterápiával

A módszer lényege, hogy csak kézi beavatkozással a gerincet úgy mozgassák, hogy mozgékonyabb és lazább legyen, ezzel csökkentve a fájdalmat.

Kézi mozdulatok különböző intenzitással és gyorsasággal segítenek ehhez. Bizonyos esetekben derékfájás kezelésében is segít a manuálterápia.

Derékfájás kezelése gyógymasszázzsal

Derékfájás esetén a gyógymasszázs sokat segíthet abban, hogy csökkentsük az izomgörcsöket, amely általában csökkenti a fájdalmat.

A masszázs a vérkeringést is serkenti a vérben, amely gyorsítja a gyógyulást, mert tápanyagot és oxigént juttat a sérült izmokba.

Mielőtt gyógymasszőrhöz fordulnál, mindenképpen kérd  ki orvosod véleményét, mivel bizonyos derékfájdalmak esetében tilos a gyógymasszázs!

Derékfájás kezelése műtéttel – csak a legvégső esetben a derékfájás ellen!

Komoly derékfájás esetén, ha a fájdalom nem csökken 6-12 hónap hagyományos kezelés alatt, sokszor műtétet kell alkalmazni.

Szinte minden esetben a páciens döntése, hogy vállalja a derékműtétet. Szerencsére csak nagyon ritka esetekben muszáj megtenni a műtétet.

A gerincműtét általában nem javasolt enyhe és közepes erősségű derékfájás esetén vagy olyankor, ha a fájdalom 6-12 hónapnál rövidebb ideig tart. Ezen felül, ha a fájdalom oka nem látható képalkotó vizsgálatokkal sem, nem alkalmazhatunk műtéti beavatkozást.

Derékfájás ellen gyógytorna, gerinctorna – ez lesz amit szinte minden esetben csak javasolni tudok

A gyógytorna általában része a fájdalomterápiás kezeléseknek. Ezek derékfájás esetén leginkább a gerinc rehabilitációját szolgálják:

  • Nyújtás. A nyújtás alapvetően jó lehet, ha rendszeresen megnyújtod az izmaid.  Általában 20-30 másodpercig nyújts és hagyd abba, ha fájdalmat érzel.                   Az ingyenes videósorozatban is mutatok néhány nyújtást, ami enyhíteni tud, sőt akár meg is szüntetheti a derékfájásod
  • Erősítő feladatok. A hasfal, a csípő és a fenék izmai biztosítják a gerinc stabilitását. (Azért nem ilyen egyszerű, de alapvetően  ezek)Ezen izmok erősítése csökkentheti a derékfájást is. 2 fő ismert program van, amelyet gyakran alkalmaznak a gyógytornászok:
    • A Mckenzie-torna  segít a gerinc nyújtásában izmok erősítésével, és csökkenti a fájdalmat az összenyomódott struktúrák kiegyenesítésével, ezért kiválóan alkalmas a gerincsérv kezelésére. 
    • dinamikus ágyéki stabilizáció ami segít a kényelmes, erőfeszítésmentes és helyes tartás kialakításában.

Derékfájás ellen viszont nem megoldás a hátizmok erősítése!

Sokszor hallottam már én is azt a tanácsot derékfájás ellen, hogy erősítsük meg a hátizmait. Ez sajnos egy téves tanács.

Nagyon sok esetben ugyanis a mélyben húzódó probléma miatt (instabilitás, gyulladás, ízületi kopás, porckorong-degeneráció stb.) a felszínesebb izmok megfeszülnek. Ez egy normális reakciója a szervezetnek, úgy hívjuk, hogy védekező izomfeszülés.

Ez a fokozott tónus már eleve fájdalommal jár(hat), mivel egy túlfeszült izomnak rossz a keringése, benne fájdalmas izomcsomók (triggerpontok) is kialakulhatnak. Ráadásul ezek a túlfeszülő izmok közel párhuzamosan futnak a gerincünkkel, feszülésükkel kompressziós erőt gyakorolnak a csigolyákra és a köztük lévő porckorongokra, kisízületekre.

Éppen ezért nagyon sok esetben ezen izmok erősítése NEM JAVASOLT, mert fokozza a tüneteket még feszesebb lesz az izom (ami már ugye eleve is feszes), a derekad még jobban meg fog fájdulni.

A derékfájások legnagyobb százalékát az ágyéki gerinc instabilitása következtében kialakult fájdalom okozza. Ez esetben a megfelelő megoldás a derékfájás ellen nem az izmok erősítése, hanem olyan GERINCTORNA  végzése, amiben a gerinc „stabilizálását” végezzük. Egy, a gerinc stabilitásáért felelős izmok aktivitását kutató tanulmány kimutatta (EMG-n alapuló számításokkal), hogy az ágyéki gerinc stabilizációjához a résztvevő izmok teljes, akaratlagosan létrehozható kontrakciós képességének csupán 1–3%-a szükséges! Tehát teljesen felesleges ezen izmok erejét túlzottan növelni (pl.: hasonfekvésből törzsemelések súlyzóval), hiszen a teljes erejük csupán 1–3 %-át használják a stabilizációban! Sokkal inkább eszköz nélkül egyensúlygyakorlatokkal, illetve instabil eszközök alkalmazásával (pl.: fitball, bosu, dyair párna stb.) stabilizáló gyakorlatokat végezzünk, ahol az izmok „okosításával”, tanításával foglalkozunk: megtanítjuk nekik (újra – mert hogy ezt egyébként tudniuk kéne, csak az ülő életmód miatt „elfelejtik”), hogy milyen helyzetben kell a másodperc törtrésze alatt bekapcsolniuk, hogy stabilan tartsák az adott szegmentumot.

A lényeg:  a stabilizáció nem egyenlő az izomerősítéssel, sokkal inkább egy ideg-izom kapcsolatokat kiépítő, bejárató, (re)edukációs tréningprogram. Ezt én mint gerinctréner és hamarosan végző sportrehabilitációs tréner tudom megtanítani Neked akár online is!

Felmerülhet a kérdés, ha túlsúllyal rendelkezel, vagy csak egyszerűen fogyni szeretnél, hogy akkor a fájós derékkal mit sportolhatok amitől fogyok is?

Alacsony intezitású aerobik 

Az ilyen típusú edzések anélkül növelik a vérkeringést és a segítik a gyógyulást, hogy terhelnék a gerincet. Ilyen gyakorlat lehet például a biciklizés, az ellipszis gép, a séta vagy a víziterápia. Derékfájással küzdők, akik rendszeresen edzenek, ritkábban és kisebb intenzitással élik meg fájdalmaikat.

Bármilyen testmozgás, amely megemeli a szívritmust egy bizonyos ideig, segít a test egészségesen tartásában. A rendszeres aktivitás segít a mozgékony és egészséges gerinc és derék megtartásában.

Itt említeném még a meg a fitball labdával való tornát, zenére, ami rendkívül jó a gerincnek, és a többi ízületet, például a térdet is kíméli. Térdfájósoknak kifejezettem előnyös. Közepes intenzitáson tartja a pulzust a fitball labdával történő torna, így egy 60 perces edzésen fogyni is lehet vele, mivel szinte végig a zsírégető zónában mozgunk.

Ha a gerinc sok ideig nincs kitéve terhelésnek, a merevség és a kellemetlen érzések rosszabbodhatnak. Tartós ágyban fekvés, például betegség vagy sérülés miatt, okozhat derékfájdalmat, ha a megfelelő gyógytorna rehabilitáció elmarad.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com