Oldal kiválasztása

Egyáltalán nem mindegy, hogyan ülsz vagy állsz, hogy cipeled a terhet, hogyan végzed napi teendőid, és közben mekkora testsúllyal párosítod e tevékenységeket. A cél mindig egy kell, hogy legyen: a lehető legnagyobb mértékben igyekezz megőrizni a gerinced élettani görbületeit, bár-mit is teszel. A többi ízület élettani állapota is fontos persze, de mivel tudjuk, hogy a gerincünk központi helyet és figyelmet foglal el az egyensúly és stabilitás tekintetében.

Helyes ülés

Te naponta mennyi időt töltesz ülő helyzetben és ezt, milyen ülőalkalmatosságon teszed? A cél itt is az, hogy a fiziológiás gerincgörbületek szabályos alakot mutassanak. A helyes ülő helyzet alkalmával tehát nem szűnik meg a deréktáji homorulat! Üléskor is meg kell találnod a függőleges tengelyed! Ilyenkor a medencéd enyhén előrebillen, a test-tengely a súlyponton keresztül metszi az ülőcsont és az ülőfelület érintkezési felszínét. A gerincet stabilizáló izomzat igénybevétele ebben a helyzetben a legkiegyenlítettebb.

Nagyon fontos, hogy ülés közben gyakran változtass helyzetet, mert ezzel dinamizálod az ülést. Ezzel megakadályozhatod a törzs stabilizátorok túlzott fáradását, valamint elősegítheted a porckorongok egyenletesebb terhelésének alakulását.

A helyes ülő helyzet megteremtésében a megfelelő bútorválasztás és a megfelelő ülőfelület kialakítás játszhat még szerepet. Az lenne az optimális, ha az ülőfelület kb. 15 fokban, lejtene előrefelé (így az ágyéki homorulat automatikusan beállítódik), a talp érintené a talajt és a térdízületed 90 foknál jobban nem lenne behajlítva. Ideális esetben a könyökízületnél is van alátámasztás, mégpedig úgy, hogy a vállöved lazán pihen.

Az alternatív ülő alkalmatosságok alkalmazása is nagyon elterjedt ma már, sok irodába és munkahelyen találunk nagy labdákat, székre helyezhető eszközöket, melyek egyrészt dinamikus-sá teszik az ülést, másrészt lehetővé teszik és segítik a lumbalis görbület fiziológiás helyzetben való megtartását.

helyes ülés

Helyes és helytelen ülés

Helyes ülés jellemzői:

  • A helyes ülés során a talpaid teljesen a talajon nyugszanak, a combok vízszintesen vannak, az ágyéki görbületet megtartva a háti szakaszod a széknek támaszkodik.
  • Ezt a helyzetet 10-15 percnél tovább megtartani már fárasztó, ezért, ha mégis hosszú ülésre kényszerülsz, érdemes időnként – legalább óránként – felállnod és mozognod, ha viszont erre nincs lehetőséged, derékpárna segítségével támaszd meg az ágyéki gerinced, vagy ék alakú ülőpárnát használj, mely a medencét kismértékben előrebillentve alakítja ki a gerinced természetes ívét, így biztosítja a megfelelő tartást.
  • mindkét talpad a talajon párhuzamosan egymás mellett, nagylábujj előre néz, a talpak közt 5-6 cm távolság
  • medencéd enyhén előrebillen (akár az ékpárnával), testsúlyod az ülőcsontokon, nem pedig a keresztcsontodon
  • mellkasod itt is kiemel, mintha valami előrehúzná, lapockáid közelítenek egymáshoz
  • vállaid finoman hátracsavarva és leengedve
  • fejtetővel nyújtózz a plafon felé, az állad kissé behúzva

A helyes fekvés mellett nagyon fontos a helyes állás és a helyes fekvés is, ezekről is találsz tippeket az oldalon.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com